„Аида”- една преродена приказка на Софийска сцена

Стандартен

С бурни овации и много цветя, бяха аплодирани  солисти, хор,оркестър и балет на Софийската опера и балет в края на премиерния спектакъл на операта „Аида” .

Спектакълът сложи началото на сезон 2013/2014 и отбелязва 200 годишнината на Великият композитор Джузепе Верди. Постановката е копродукция с Арена ди Верона, който тази година чества 100 годишнината си като оперен театър. Както акад. Пламен Карталов отбеляза на пресконференцията дадена преди броени дни по повод предстоящата премиера на операта „Аида“, „сътрудничеството между двата театъра, което се случва за първи път, е изключително важно за театъра ни”.

Диригентската палка е поверена на Маестро Ерих Вехтер, новият главен диригент на Софийската опера и балет.

            Със невероятният талант на световноизвестния аржентинец Уго де Ана- режисьор и сценограф на постановката, българската публика имаше възможност да усети класата на Арена ди Верона и да се слее с емоциите на героите. Неговата основния мисия е да пресъздаде тази невероятна емоция, защото операта „Аида” „не е само зрелище, тя е една интимна опера, където са особено важни са отношенията между действащите лица”. Художествено осветлени е дело на Виничо Кели, автор на хореография е Леда Лойодиче, Хормайстор- Виолета Димитрова, Асистент режисьор- Филипо Тонон, Асистент на костюмите- Кристина Ачети. 

Ролите са поверени на невероятния екип на Софийска опера и балет, които умело успяха да ни пренесат във времената когато са царували фараоните, а битките са се водили освен на бойното поле и в сърцата и душите им, разкъсани между лоялността към фараона и любовта  към Аида.

 В ролята на АИДА, чухме един от най-изявените изпълнители на сцената на Софииската  опера и балет- Радостина Николаева, която за пореден път доказа класата си на невероятен изпълнител, ЦАРЯТ- Петър Бучков, АМНЕРИС- Даниела Дякова, РАДАМЕ-Мартин Илиев, РАМФИС-Ангел Христов, АМОНАСРО- Бисер Георгиев, ВЕСТИТЕЛ-Николай Павлов, ГЛАВНА ЖРИЦА- Силвана Пръвчева.

Ферия от звуци, цветове и блясък бяха малка част от магията до която публиката имаше възможност да се докосне. С един силен старт, новият сезон започва и гарантира,че на оперните и балетните меломани им предстои великолепни преживявания със предстоящите премиери- „Травиата”, „Дъщерята на полка”, „Антигона” и „Електра”.

Премиерата беше уважена от президентът на Република България- Росен Плевнелиев, посланиците на Италия и Аржентина Марко Контичели и Гийермо Асрак, граф Камило Дзуколи, посланик на Малтийския орден, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, ректорът на Института по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев, директорът на Италианския културен институт Ана Амендоладжине, Румен Георгиев, председател на УС и Изпълнителен директор на ЗД „Армеец“ и зам.-директорът на дружеството Цветанка Крумова. Гост беше и ректорът на Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Димитър Момчилов. Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара, Георги Спасов, президент на „Хели Еър“.

 

Следващите представления на „Аида“ са на 16, 17, 18, 19 октомври от 19:00 ч., на 1 и 2 ноември от 19:00 ч. и на 3 ноември от 16:00 ч., като имаме възможността да се насладим на два основни състава :

ЦАРЯТ- Петър Бучков и Димитър Станчев,

АМНЕРИС, Даниела Дякова и Гергана Русекова,

АИДА- Габриела Георгиева и Радостина Николаева

РАДАМЕ-Мартин Илиев, Костадин Андреев и  Даниел Дамянов

РАМФИС-Ангел Христови Светозар Рангелов

АМОНАСРО- Бисер Георгиев и Нико Исаков

ВЕСТИТЕЛ-Николай Павлов и Хрисимир Дамянов

ГЛАВНА ЖРИЦА-Силвана Пръвчева и Любов Методиева

 

Вашият коментар